jpvuorela

Mitä Nokia sinulle merkitsee?

Kukaan ei ole onnistunut selittämään, mistä Nokian nimi tulisi, jos ei nokinäädästä. Toinen asia on, mitä eläintä keskiajalla nokinäädäksi kutsuttiin.

Saattaa hyvin olla, että "nois" tai "nokinäätä" ei alun perin viitannut salaperäiseen mustaan soopeliin vaan majavaan. Suomessa ei ole monta luonnollisempaa padon paikkaa kuin Nokianvirta.

Nokian nimen eläinperäisyyden epäilijät selittävät joskus, etteivät sen kummemmin majavat kuin soopelitkaan ole sellaisia laumaeläimiä, että niitä riittäisi antamaan nimen kokonaiselle taajamalle.

Tämä epäily perustuu puutteelliseen keskiaikaisten tarinoiden tuntemukseen. Ei kyse ole siitä, missä eläimiä a s u i. Kyse on siitä, että Kokemäenjoen vesistön solmukohta oli Pohjolan turkisk a u p a n keskus. Nokinäätiä myytiin ja ostettiin, olivatpa nykytermein mitä hyvänsä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa eleli ennen vanhaan "vesikko" -niminen näätäeläin, joka oli tumman värinen. Mielestäni on hyvin mahdollista, että tuo eläin on ollut kyseessä Nokian nimen etymologiassa.

Nokia on joka tapauksessa paikkakuntana yksi vanhimpia Suomen historiassa saman nimen säilyttäneistä paikkakunnista. Korkeaan tietoisuuteen se nousi välittömästi Täyssinän rauhan jälkeen 1500-luvun lopulla, kun Ruotsin hallinnassa olleet Klaus Flemingin joukot mestauttivat nuijasotajohtaja Jaakko Ilkan Nokialla.

Oli frustroivaa parisenkymmentä vuotta sitten, kun Nokian kännykät alkoivat valloittaa maailmaa, yrittää oikaista ulkomaalaisten kolleegojen itsepintaista uskomusta siitä, että Nokia on japanilainen korporaatio, "koska sen nimikin on japaniksi".