jpvuorela

Sattuma, välttämättömyys ja vapaus

Vapaan tahdon "ongelma" herää aina uudelleen, kun joku merkittävä filosofi julkaisee siihen ratkaisun.

Daniel C. Dennett on käsitellyt aihetta monessa kirjassaan. Uusin on From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds (Norton, 2017).

Viime kädessä kyse on siitä, että kaikki maailmassa johtuu jostakin, mutta ihminen on vastuussa valinnoistaan. Asiaa voidaan ajatella kolmella tasolla.

Arkirealismin ja käytännön tutkimuksen taso on keskimmäinen ja useimmin vastaan tuleva. Vain sellaista voidaan tutkia, joka johtuu sattumasta ja välttämättömyydestä. Mikäli uskotaan, että luoja voi vaihtaa luonnonlait milloin huvittaa, kaikki tutkiminen on mahdotonta.

Syysuhteen ongelma on sekä syvempi että pinnallisempi.

Syvimmältään sattumaa ei voi selittää pois. Fyysisen todellisuuden kvanttitasolla kaiken täydellinen ennustaminen on periaatteessakin mahdotonta, mutta riittävän monimutkaisten systeemien todennäköiset tilat ovat laskettavissa.

Oikeuden ja moraalin ongelmat ovat pinnallisia. Niissä on kyse "vapaudesta". Vapaus on kuitenkin sitä, että ihmisen on pakko valita. Minkä tahansa eläimen ja koneen, jolla on päätöksenteon kyky, on myös pakko tehdä päätöksiä.

Sanomme, että ihmiset ovat vastuussa, koska heillä on vapaa tahto. Tarkoitamme, että useimmat aikuiset ovat useimmiten vastuussa. Oikeusistuimet tekevät päätöksiä syyntakeisuudesta, koska niiden on pakko.

Kukaan ei pakottanut aseella uhaten minua julkaisemaan tätä kirjoitusta, mutta julkaiseminen seurasi silti kaikesta historiassa siihen johtaneesta, kuten kielen ja tietoverkon keksimisestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jokseenkin noin se homma menee, vaikka toisin halutaan usein uskoa.
"Ihminen ei voi tahtoa mitä tahtoo. Vapaa tahto on illuusio, mutta siitä havahtuminen johtaa turmioon."
Sarasvuon juttua vapaasta tahdosta (Onko ihminen kohtalonsa kapteeni) johon on helppo yhtyä.
>>> https://player.fm/series/jari-sarasvuo-96667/jari-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Ihminen ei voi tahtoa, mitä tahtoo." Suora Schopenhauer-sitaatti. Vähän synkkää ehkä, mutta samaa mieltä.