jpvuorela

Hallitus voisi pyytää anteeksi Hurmeelta

Vielä muutama vuosi sitten koululaiset eivät uskoneet, kun kerroin tosijutun 60-luvulta:

Vasemmistoliberaali amerikkalaiskoomikko Danny Kaye kysyi Suomessakin esitetyssä tv-showssaan nopean vitsisikermän keskellä: "Mikä on toiselta puolen punainen ja toiselta vihreä ja sanoo ei vielä, ei vielä?... suomalainen tomaatti".

Shown jälkeen ruutuun ilmaantui vakavakasvoinen uutistenlukija sanomaan, että äskeinen ohjelma ei vastannut Suomen ulkopoliittista linjaa.

Juttu on tosi. Luulin, että se kertoi menneestä maailmasta, ennen kuin nykyinen hallituksemme tuli valtaan.

Sampo Terho -niminen mies on saanut tittelikseen kulttuuriministeri. Danny Kaye saisi siitä epäilemättä irti kaikenlaista. Terho on lukenut mies, mutta ei sivistynyt. Ei mikään juntti, ääliö kylläkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tai ehkä Hurme voisi jotenkin soveltaa Ernesti Hentusta? Kun hän kirjoitti lehdessään: "Puolet kansanedustajista on hulluja", asiaan vaadittiin oikaisua, ja seuraavassa numerossa Hentunen korjasi väitteen: "Puolet kansanedustajista ei ole hulluja".

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kulttuuriministeri Terho meni retkuun kovin helposti, leimasi siinä samalla Suomalaisuuden Liitonkin. Itse asiassa Hurme taisi vain tällä tavalla osoittaa kiitoksensa Elisabet Rehnille, joka voittajateoksen valitsi. Värikkäästi toki, mutta tosikot menivät lankaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sampo Terho on tosikko ja siksi kykenemätön kulttuuriministeriksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #3

Tuli kieltämättä Claes Anderssonia ikävä. Jotenkin on sellainen tunne että kulttuuriministeri on usein kansanedustaja, joka palkitaan ministeriksi eikä osaa muutakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Joo, mutta aika hepponen oli hännen Hulluus-teoksensa. Käsitteli aihetta ikään kun olisi ollut joku virllisesti määritelty termi. Monilahjakas ja sympaattinen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #3

Mutta..mutta - olihan sinne myös tyrkyllä Kike Elomaa. Kulttuuriministeriksi. Jos olisi valittu - nyt olisi sinoberin sininen.

No leikki Heikkinä. Onneksi katsoin tuon puheen ennen kenenkään reaktioita. Voin sanoa että ilahduin vilpittömästi. Håånolla ruatsilla tuotetut repliikit ryydittivät hymyn huulille. Tällaisia sanaseppoja tarvittaisiin enemmän kireäpipoisten keskelle.

Valitettavasti kirja on vielä lukematta. Mutta jospa joulupukki toisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hurme osoitti kiitoksensa Aleksis Stenvallin tapaisille suomalaisen kulttuurin kulmakiville, jotka jaksoivat opetella maan toisenkin kielen, Stenvallin tapauksessa suomen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Käsittääkseni hänen kotikielensä lapsuuden perheessä oli kuitenkin ollut suomi, mutta on selvää, ettei hän kouluja käydessään Helsingissä eikä sikäläisissä ystäväpiireissään (m.l. Snellman) juurikaan suomea enää käyttänyt. Siksi voidaan sanoa, että hän otti tietoisesti suuren haasteen kirjoittaa romaani suomeksi - asia, jota kukaan toinen ei vielä milloinkaan ollut tehnyt.

Suomen kieltä pidettiin siihen aikaan agraarikielenä, jolla ei pystynyt ilmaisemaan käsitteellisiä asiaoita kirjallisuudessa. Aleksis Stenvall halusi osoittaa, että asian ei tarvitse olla niin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Suomen kieli on erittäin erottelukykyinen käsittämään ihmisen ajettelua ja toimintaa. Ihan pöhköä puhua jatkuvasti vain motivaatiosta vaikka kyseessä saattaa olla ihan eri ilmiöt: Uteliaisuus, kiinnostus, päämäärä tai kuuluisat kepit ja porkkanat tai lahjonta, uhkailu ja kiristys ym.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

Luultavasti Aleksis oppi ensin puhumaan suomea, mutta kirjoittamaan hän tietenkin oppi ensiksi ruotsia. Ensimmäinen näytelmäkin oli ruotsinkielinen Bröllopsdagen. Koulun ja yliopiston kirjojen kielet olivat ruotsi ja latina.

Tallella olevista kirjeistä näkyy aika humoristisestikin Stenvallin suomen kielen kehitys:

http://agricola.utu.fi/julkaisut/julkaisusarja/kkt...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Hullu" on aika usein heitetty herja jolla on hyvin moenlaisia tulkintoja. Jotakin nimitetään hulluksi jos hän harrastaa jotain ekstreemi-urheilua tai jollekin voidaan varoittavasti sanoa "joudut kohta hullujenhuoneeseen". Jonkun mielestä toinen on hullu kun tuhlaa ylenpalttisesti joululahjoihin. Pitäisin itseni hulluna jos käyttäisin kuukauden eläketulot käsveskaan.
Suomenkieli on ilmaisukyvyssään äärimmäisen rikas. Voi erotella juntin ääliöstä.

Anteeksi, Jari Pekka, saanko puhua asian vierestä Seijalle: Kävin tänään Lankamaailmassa ohikulkiessani ja heti oli alpakkalangat esillä 25% tarjouksessa. Mutta en ehtinyt ruveta valkkaaaman. On sekin hullua ,että joka paikassa on alennusmyynnit jo ennen joulua. Langoista sentään tajuaa ilmiön mielekkyyden.
Maailma on kuin Huittisen hullu mies: Syö enemmän kuin tienaa.

Minusta melkein kaikki kansanedustajat ovat aivopestyjä laidasta laitaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa Jari-Pekka tämän sallii kun joulu lähestyy: ilmainen toimitus postiin jos ostos on vähintään 9,90, jotta jos et tuolla kokonaishinnalla mutta tarvitset muutakin.

https://www.adlibris.com/fi/kampanja/diy-alpakka

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Kiitos linkistä, edulliselta näyttää, mutta nyt en ehdi sen enempää lankoihin sotkeeentua. Sain mallilinkin kaupasta ja ostin akryylilankaa pari kerää kun sormet rupeaa olemaan kyllästyneet näpyttelyyn ja puhelinkin osittain rikki, voin tarttua virkkuukoukkuun pahimman somevieroituksen ajaksi kulkuneuvoissa. Eilen jo ostin joululahjaksi ittelleni kauniin olivinvihreät alpakkalangasta neulotut putkisukat koulun myyjäisistä puolella hinnalla. Varsin järkevä ostos mielestäni.

En ole katsonut vielä palkintojakotilaisuutta. Tietofinlandiakin meni oikean osoitteesseen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voi että tuli hyviä kommentteja. En voi kuin yhtyä näihin kaikkiin. Minusta Eurooppa-, kulttuuri-ja urheiluministeri voisi jo erota. Emme häntä tarvitse. Mutta, kun näitä saman mielisiä hänen kannattajiaan löytyy pilvin pimein. Haki puheillaan löysiä irtopisteitä.
http://ilgron11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246829-ru...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä puolestani olen eniten paheksunut Tiilikaisen kommentejä TWitterissä. mm Esittelee 1500- luvulla kasvaneesta puusta tehtyä lankkua tai hirttää ylpeänä mahdollisille muun maan ostajille. Tällaista "ainesta" ei saa en muualta.
Pyhäinhäväistystä. Ja metsä on muutakin kuin hiilinielu.
Se on useimmille suomalaisille sielunmaisema. Olennainen osa identtiteettiä.
Kannattaako kaikki todelliset arvot "hyödyntää" rahaksi muuttaen?