jpvuorela

Kaikki blogit puheenaiheesta Runebergin päivä

Vänrikki Stoolin tarinat

Kohta on taas kansallisrunoilija Johan Runebergin päivä. Runebergin tunnetuin teos on Vänrikki Stoolin tarinat. Teoksessa on 35 runoa.

Olen lukenut, että ennen vanhaan sitä luettiin kouluissa. Itse olen lukenut vain joitakin runoja ja on mielenkiintoista huomata kuinka kieli on muuttunut. Lempirunoni on Sotilaspoika (kuvassa on pätkä). Mikä on lempirunosi tästä merkittävästä teoksesta?

Innostuin ja päivitin juttuni aiheesta myös espanjaksi. Tässä linkki: Descubriendo Suomi

Hän puhuu kuin Runeberg

Tunnen sellaisia suomalaisia, jotka puhuvat paljon ja kauniisti. Heistä voi sanoa, kuten otsikosta. Jokaisesta ihmisestä ei tule, varsinkin vieraalla kielellä, niin hyviä puhuja tai kirjoittaja kuin Runeberg. Jokainen voi kuitenkin yrittää tehdä omasta ja muiden elämästä kuin runo tai ainakin kuin Runebergin torttu: makea, maukasta, ihanaa.

Runebergin runot

Luin nyt, että Runebergin teoksia ei lueta. Harmi!

Kävin itse lukemassa muutamia runoja ja ihastuin niihin, mutta erityisesti tähän:

En mä enää kysellytkään (Sen har jag ej frågat mera)

Miksi kevät pian loppuu?

Miksi kesää vähän kestää?

Noin mä muinoin aattelin,

Turhaan muilta kyselinki.

Vaan kun armas petti minut,

Runebergin kakku

Tänä vuonna jotenkin yhtäkkiä tuli ihan mieliteko runebergintorttuihin. Sain kuitenkin päähäni, että miksi tehdä torttuja, jos voisi tehdä kakun. Googlaus paljasti, että joku muukin on joskus ajatellut samaa.

Tein kakkuni Pirkan ohjeen pohjalta. Tosin unohdin ohjeesta kokonaan keksinmurut, mutta eipä se makua haitannut. Lisäksi laitoin sekaan kardemummaa, koska mielestäni se kuuluu asiaan.

Ne on jo täällä

Huomenta! ¡Buenos días! Välillä ei mahda sille mitään, että jotkut herkut vain houkuttelevat. :) Onneksi Runebergintortut löytyvät jo kaupoista.

Tuosta herkusta löytyy mielenkiintoinen taustatieto: "...Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä ja hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta sitä ei kuitenkaan kaapeista löytynyt. Niinpä Fredrika teki leivonnaisen niistä aineksista mitä hänellä oli.

Pieniä runoja vanhuudesta

Paavo Haavikko on kirjoittanut vanhuudesta yhteen runoonsa näin;

 

Vanhuus on kuin juusto,

se pitää syödä pois,

ennen kuin se loppuu.

 

Runebergin päivä lähestyy taas, jospa kirjoittaisimme pienen runokokoelman teemalla vanhuus.

 

Jokainen voi kommenttiosuuteen kirjoittaa aforismin tai pienen runon vanhuudesta.

 

Tyyliin;

 

Vanhuus on elämän oppitunti

juuri ennen välituntia,

tuskin maltat odottaa,

koska joka paikkaa kihelmöi,

että ei edes muista kaikkea.

Runebergin muffinit

Hyvää Runebergin päivää! 

 

En olisi välttämättä muistanut koko päivää torttuineen, ellei asia olisi tullut puheeksi naapurin kanssa edellisiltana lenkkisaunassa. Naapuri kertoi tekevänsä joka vuosi runebergintorttuja ja muisteli, mitä hänen vakioreseptissään oli.

 

Julkaise syötteitä