jpvuorela

Kaikki blogit puheenaiheesta Jazz

Lennie Tristano 19. maaliskuuta 1919 – 18. marraskuuta 1978

Thelonious Monk täytti 100 vuotta 10. lokakuuta 2017. Juhlin, mutten juuri kommentoinut. Kaikki on sanottu. Dizzy Gillespie täytti 100 vuotta 21. lokakuuta 2017. Kaikki on sanottu. Nat King Cole täytti 100 vuotta toissapäivänä. Teki mieli muistuttaa hänestä nimenomaan pianovirtuoosina, mutta ajattelin, että yleisesti ottaen hänestä puhutaan tarpeeksi.

Muistattekos veljekset Montgommerin? Wes 96 vuotta

Kolme veljestä Indianapolisista jää jazzin historiaan: basisti Monk, kitaristi Wes ja vibrafonisti Buddy Montgomery. Keskimmäinen, Wes, täyttäisi tänään 6. maaliskuuta 96 vuotta, mutta kuoli synnynnäiseen sydänvikaan jo vuonna 1968. Kuollessaan häntä pidettiin jazzkitaran kolmantena kulmakivenä Django Reinhardtin ja Charlie Christianin ohella.

Hyvää yötä ja joulua

Pohdin, kuuluuko tämä viihteen puolelle, mutta kun Ilmarikin laskee jazzin kulttuuriksi, niin miksen minäkin. 

Romantiikan ajalla suositun, yöllistä tunnelmaa jäljittelevä nokturno (ranskan yöllistä tarkoittavasta sanasta) on eräs klassisen musiikin sävellystyyppi. Nyt on kyseessä kuitenkin jazz-nokturno, Harlem Nocturne. Säveltäjä: Earle Hagen, esittäjänä Broadway, allekirjoittanut solistina.

https://

Simon sai rumpusetin hengittämään

Olen seurannut varmaan jostain 90-luvulta Greg Howe-nimisen kitarasankarin edesottamuksia ja levyjäkin on hyllyyn kertynyt. Yksi näitä amerikkalaisten kitaralehtien kansissakin esiintyneitä soittajia. Hän soitti aluksi metallista rokkia, mutta uudemmilla soololevyillä on selviä soul- ja funk-vaikutteita. Muistan lukeneeni suomalaisten levyarvostelijoiden arvioita tyyliin ”Otelautaa laidasta laitaan” tai muuta raflaavaa.

Jazzin voimalaitos muistoissamme

Cecil Taylor on sitten kuollut. Ilmeisesti hän tosiaan ehti 89 vuoden ikään, vaikka joskus häntä luultiin hiukan nuoremmaksi. Perusseikat käyvät ilmi Ben Ratliffin nekrologista:

https://www.nytimes.com/2018/04/06/obituaries/cecil-taylor-dead.html

Estetiikasta voidaan keskustella, mutta teknisesti Taylor oli historian täydellisin jazzpianisti. Jos ette minua usko, uskokaa Chick Coreaa, jolle moni muu tuon tittelin antaisi.

Lill-Jörgen Petersen, trumpetin mestari

Selailin tässä vanhoja blogejani ja löysin muistelua tapaamisestani trumpetin suuren (pienen) taiturin, Lill-Jörgen Petersenin kanssa. Lill-Jörgen menehtyi helmikuussa yhdesän vuotta sitten, jolloin kirjoitin seuraavasti:

(oheinen kuva tapaamisestani v. 2004, jossa hänet palkittiin jazz-legendana)

https://saxontheweb.wordpress.com/2009/02/

Trumpet player Jörgen Petersen passed away yesterday in Helsinki at age of 78.

Kokeellista terveyttä: Lauri Hannu 50 vuotta

Moni lukija on varmasti kuullut Lauri Hannua huomaamattaan: televisio- tai teatterikokoonpanon jäsenenä, funk-yhtyeen keikalla, Rieku ja Raiku -animaation musiikintekijänä tai Jazzmuseossa ikivihreitä soittamassa.

Nuorempana Lauri Hannun nimi kirjoitettiin toisinaan väärin, kun hajamielisen toimittajan mieleen tuli näyttelijäprofessori Hannu Lauri.

Jazz kuuluu kaikille, mutta... kenelle kuuluu Krim?

Jimmy Cobb on jazzin eläviä legendoja, 87-vuotiaanakin loistokuntoinen rumpali ja kapellimestari, jonka moni muistaa Miles Davisin ja Sarah Vaughanin luottomiehenä.

Hienoa, että hänen keikoistaan saavat jotkut vielä nauttia Atlantin tälläkin puolen. Krimin Koktebel Jazz Partyssa... Hetkinen... Eikös se ole miehitetty maa, jonkinlaisten amerikkalaisten ja eurooppalaisten pakotteiden aihe.

Näyttääpä festivaalilla esiintyneen myös Georgi Garanjanin mainio big band. Klarinettisolistinaan... oho... Sarpilan Antti.

Kulttuuri on kypsynyt

45 vuotta sitten ostin silloisesta Tampereen Soitinkaupasta Duke Ellingtonin alkuperäislevytyksen Mercer Ellingtonin sävellyksestä Jumpin' Punkins.

Levytys on vuodelta 1941, mutta vielä 30 vuotta myöhemmin kukaan ei osannut kuvitellakaan, että joku suomalainen osaisi joskus soittaa tuota musiikkia luontevasti.

Nyt perjantaina 20.11. TTT-Klubilla – parin korttelin päässä siitä aikoja sitten kuopatusta levykaupasta – Jukka Eskola, Mikko Helevä, Ville Herrala ja Teppo Mäkynen soittivat äärimmäisen tyylikkään version Jumpin' Punkinsista.

Jazz on maailman musiikki

Three Continents, One Sound. Täsmäkuvaus Omar Sosan, Paolo Fresun ja Trilok Gurtun triosta, joka soittaa Tampere Jazz Happeningissa tänään klo 21.45.

Kuubalainen säveltäjä ja pianisti Omar Sosa on kotoisin juuri niistä oloista, jotka jazzin lähteiksi yleensä ymmärretään. Hän sanoo itsekin musiikkinsa olevan karibialaisen santerian ilmausta.

Tänä vuonna 50 täyttänyt Sosa on trionsa juniori. Vanhemmat valtiomiehet ovat italialaistrumpetisti Paolo Fresu ja intialaisperkussionisti Trilok Gurtu, Happening-veteraani ja mestarikokki:

www.trilokgurtu.net

Julkaise syötteitä